CAKS logo
Carl Aksel Kragh Sørensen
Velkommen Ældrerådet Politik CV
 
Boligbyggeriet Petersminde Gartneriets historie Ejendommens historie
 

Nye boliger til unge og ældre

Gartneriet Petersminde, der blev grundlagt i 1900, har solgt sin ejendom til Aabyhøj Boligforening. Arealet henligger i dag som et attraktivt boligareal.

Gartneriet Petersminde har gennem 3 generationer dyrket friske blomster og sunde grønsager til forbrugerne i Europa.

Gartneriet Petersminde blev især kendt for udvikling og forædling af først meloner, tomater og orchideer. I de seneste år har forædlingen koncentreret sig om Osteospermum, populært kaldt 'Spanske Marguritter', også kendt under varemærket 'Cape Daisy', som er blevet en verdenskendt bestseller til haver og terrasser. Produktet og udviklingsarbejdet er nu solgt til det japanske firma 'Sakata Ornamentals Europe A/S'.

Gartneriet Petersminde har i mange år udlejet værelser til unge under uddannelse eller til andre unge med særligt behov.

Åbyhøjgård, der ejes af Aabyhøj Boligforening og Boligforeningen Solgaarden, har altid været en højt værdsat nabo. Pr. 1. januar 2006 fusioneres de to boligforeninger med det nye navn AL2bolig.

Aabyhøj Boligforening og Gartneriet Petersminde er sammen med Århus Kommune i færd med at skabe grundlaget for en lokalplan, der udlægger arealet til rekreative formål samt institutions- og boligbyggeri. Der kan realiseres et boligbyggeri med 25 almene seniorboliger og ca. 55 almene 2-rums ungdomsboliger med et fælleshus. Desuden er der udlagt plads til et kommunalt institutionsbyggeri.

Generationsskiftet af gartneriet Petersminde bliver således foretaget til Aabyhøj Boligforening. Derfor har gartneriet været under nedbrydning i 2005. Dette arbejde forventes færdiggjort til foråret 2006.

Aabyhøj Boligforening har sendt projektet i en Arkitektkonkurrence, der blev vundet af:

 

Prisme Arkitekter A/S
Fredens Torv 1
Dk - 8000 Århus C
www.prisme.dk

sammen med:

Landskabsarkitekt Vibeke Rønnow ApS
Montanagade 33
8000 Århus C

og

COWI A/S
Jens Chr. Skous Vej 9
8000 Århus C

Boligforeningen bygger igen i Åbyhøj

I foråret 2008 kan beboerne flytte ind i boligforeningens nye træboliger, der både kan huse seniorer og studerende.

Af Annette Rønnow, fra G'lænder Nyt

Boligforeningen har valgt at satse på industrialiserede bolger, når de nye senior- og ungdomsboliger ved Petersminde i Åbyhøj skal bygges. En arkitektkonkurrence har været afholdt, og vinderne blev Prisme Arkitekter A/S sammen med landskabsarkitekt Vibeke Rønnøw og Cowi A/S. Vinderprojektet blev offentliggjort ved en lille ceremoni mandag den 14. november [2005].

Følger terrænet

Vinderprojektet skilte sig ud fra de øvrige ved at foreslå en sammenhængende bebyggelse, hvor fem længer følger det kuperede terræn mod vest. Bebyggelsen sammenfletter på denne måde skoven med den eksisterende bebyggelse i Åbyhøjgård.

Byggeriet kommer til at fremstå elegant med funktionel og spændende indretning, hvor der er mulighed for fleksibel rumindretning. Beboerne har mulighed for tilkøb i opførelsesfasen, som vi allerede nu kender fra Fuglebakkens 3. etape i Hinnerup.

Præfabrikerede moduler

Projektet udnytter de muligheder, der knytter sig til industrialisering af byggeprocessen bl.a. ved anvendelse af rumstore præfabrikerede moduler. Det industrielle koncept fra arkitektkonkurrencen skal nu udvikles i et samarbejde mellem bygherre, rådgivere og hovedentreprenører via en ny samarbejds- og udbudsform kaldet partnering.

Boligerne skal gerne være klar til indflytning i foråret 2008.

Det nye attraktive byggeri beholder navnet 'Petersminde'.

Den endelige lokalplan forventes at blive godkendt af Århus Byråd i midten af 2006, og boligbyggeriet Petersminde forventes opført i perioden 2006-2007.

Jeg ønsker Aabyhøj Boligforening og Århus Kommune held og lykke med boligbyggeriet Petersminde og institutionsbyggeriet i dette attraktive rekreative område.
 
Carl Aksel Kragh Sørensen
Ludvig Holbergsvej 4A
DK-8230 Åbyhøj
Mobil: +45 2191 7688
Telefon: +45 8625 7424
Fax: +45 8625 7424
Email:
www.petersminde.dk